Tuesday, November 29, 2016

Kat Korea pegi mana je? (Day 1)

Assalamualaikum and good day all,

If you want my full itinerary, drop me your email at the comment box. InsyaAllah will send it to you via email k.

Day 1: 28/10/2016 (Friday)

Landing dan setel beg semua dalam pukul 4. Incheon airport ni kena naik train tau dari tempat kita turun kapal terbang nak ke train/taxi/bus station apa semua. Sama jugak macam nak naik flight. Kena naik train jugak. Besor sangat gamaknya airport dia huhu. 

Alhamdulillah safely landed


Inilah dia train yg kena naik sebelum/selepas naik flight

Kitorang punyalah tanya sini sana kat mana tempat solat sebab pernah baca kat blog sebelum ni kat Incheon airport ada tempat solat. Rupa-rupanya memang ada, tapi sebelum keluar arrival gate. So, disebabkan kitorang dah terlepas keluar, terpaksalah bergegas nak ke hotel untuk solat. Perjalanan nak ke AREX station tu agak jauh dan lengang. So, kitorang solat je berdekatan dengan kaunter jualan tiket AREX ni. Lepas solat, pergi cucuk duit pulak kat bank dia (bajet local mihmih). Aku kononnya taknak tukar duit banyak-banyak kat sini, so aktifkan je ATM kad dan guna kat sana. Rate dia lebih kurang je, in fact untung kalau withdraw sana lagi kot.

Bajet local withdraw duit tapi pilih option 'English' jugak sebab tergagap-gagap lagi baca Korean hahahahaha

Kitorang sampai Seoul station dalam pukul 6 lebih. Tak ingat exact time. Tapi waktu tu memang sesak gilalah Seoul station tu. Ala-ala KL Sentral la kot. AREX tu dia travel Incheon-Seoul je. So, dari Seoul, kena naik subway biasa ke hotel. Nasib baik stay kat Sinseoldong Station Residence, so just cari train nak ke Sinseoldong je sebab Sinseoldong station tu dalam Line 1 jugak, sama macam Seoul station. 

Sampai hotel, check-in, rehat kejap, malam tu saje jenjalan kat luar. Ingat nak jalan-jalan area tu walaupun plan asal nak pergi Cheonggyecheon Stream. Pastu tetiba macam jom la naik subway pergi tengok tempat tu hahahaha. Main redah je.

Nak pergi Cheonggyecheon Stream ni ada banyak cara sebab stream dia sangat panjang dan ada banyaklah subway station yg berdekatan cumanya korang kena cari mana yg sesuai je. Macam aku, aku pilih station City Hall sebab senang takyah tukar line since City Hall pun kat Line 1. Pastu menapak la sikit dan tanya orang kat sana mana jalan nak ke Cheonggyecheon Stream. Tapi masa aku pergi tu takde apa sangat. Belum mula pesta dan lantern festival kot. So kitorang just singgah kat kafe hisptur yg macam dalam cerita-cerita korea tu. Satu cup kopi tu dalam 5000krw. Tak payah convert la. Kata bajet local, okay la tu dalam 5 hengget je muahahahahahaha.

Dalam kafe sementara tunggu kopi 5 hengget siap hehehe. Mementang muka sama, muka bekeng pun nak buat sama. Nyampah hahahaha


Posing kat bus stop ala-ala macam dalam kdrama

Belakang tulah Chenggyecheon Stream

Adalah seketul benda alah swirl yg tinggi tu

Ni masa on the way nak ke hotel dari Seoul station

Pastu kitorang balik hotel dan tido awal, charge energy nak keluar awal pagi esok nak pergi Nami Island pulokkkk.


안녕...






Makan kimchi je ke kat Korea tuuu?

Assalamualaikum and good day all,

Right, now we're gonna talk about the food. Korea is very synonym to kimchi when it comes to food. Tapi tidaklah kitorang makan kimchi je kat sana. All the street food pun tak merasa kecuali chestnut panggang, kebab dan aiskrim tarik turki tu je. Makan aiskrim weh sejuk-sejuk. Best sebab aiskrim tu tak meleleh pun huahuahua.


Tengoklah budak kecik tu, dia dulu makan aiskrim sampai comot. Sedap weh makan aiskrim sejuk-sejuk hahahahahaha 


Okay, so far sepanjang kitorang kat sana, kitorang hanya bawak bekalan maggi dan beberapa keping biskut. Itu pun maggi tak habis makan. Jalan je lebih sampai tak ingat nak makan. Keluar awal pagi konon-konon nak cari proper breakfast on the way ke satu-satu tempat tu tapi tak kesampaian. Kesudahannya breakfast la kitorang kat kedai yg jual donut macam dunkin donut dengan mister donut. Donut-donut yg ada kat mesia jugak, macam yakin sikit la nak makannya pun. Bila lunch/dinner je baru cari kedai makanan halal.

Kat sini, aku share tempat yg aku makan kat sana. Basically, aku makan berat beria kat Eid Restaurant, Sujebi Restaurant, Saffron Restaurant and Kebab Restaurant. Yg lain-lain makan kat kafe dan beli roti/donut je. Kalau lapar sangat baru makan maggi. Tak sempat nak beria makan kat banyak restoran lain. Tak cukup wehhh 5 hari ㅠㅠ

1. Eid Restaurant

Kitorang pergi Eid Restaurant ni hari kedua kat sana. Balik dari Nami Island, turun Itaewon cari makan. Jalan punya jalan, dengan angin sejuk dan jalan yg berbukit bukau tak hengat, kitorang berjaya jugak sampai kat sini. Sebelum datang sini, tanya pak imam kat Masjid Itaewon dulu macam mana nak pergi. On the way ke sini, jumpa banyak je restoran halal lain yg recommended macam Makan-makan Restaurant, Muree Restaurant dan banyak lagi tak ingat. Tapi kalau restoran tu halal, dia akan tulis halal. Don't worry k. 

Restoran dia tak macam kita. Kecik je tapak dia. Korang tengoklah gambar kat bawah ni, tu jelah besar restoran tu. Memang kecik. Tak sampai 20 orang pun boleh masuk. Rezeki kitorang dapat tempat kat sini sebab restoran halal popular yg lain semua dah penuh. Cewah nak jugak cari yg popular muahahahahaha.

Kat sini kitorang order bulgogi dengan lauk ayam apa entah. Lapo sangat weh, tak dan nak amek gambo. Kimchi, telur dadar potong kecik semua tu side dishes dia. Side dishes ni kau boleh mintak kalau dah habis. Free flow. Nasi pun boleh mintak lebih FOC kalau dah order 4 nasi ke atas. Nasi dia macam nasi dalam kimbab/sushi. Lekit-lekit macam pulut tapi bukan pulut haaa gitu. Nasi dia dalam mangkuk nampak sikit macam tak cukup. Tapi, as you go on digging and eating, slowly korang akan rasa kenyang. Aku pun taktau kenapa. Tapi aku bertambah jugak nasinya muahahahahahah dasar diet ke laut! Dari segi harga, boleh tahan la satu set tu dalam 10000 atau 12000krw. Kalau amek 4 set, total tak lebih 50000krw.

Eid (이드) restaurant, Itaewon

2. Insadong Sujebi Restaurant

Sujebi Restaurant ni lagi mencabar nak cari daripada Eid Restaurant sebabnya, tempat dia macam tersorok sikit. Pastu dari directions yg aku dapat dari blog lain, dia bagi detail yg banyak dah takde huahuahua. So, cara senang nak ke sini adalah engkorang tanya orang kat area Insadong tu mana Insadong 10-gil. Korang jalan kat lorong Insadong 10-gil tu sampai jumpa Woo Lim Gallery, masuk lorong kecik sebelah kanan tu. Jalan terus, jangan takut. Memang jalan dia macam menyeramkan dan korang akan fikir betul ke ni jalannya but don't you worry, keep on walking sampai korang nampak ada satu kedai ke dalam sikit belah kiri, dia tulis MBC 인사동 수제비. Kedai no.14-1. 


Ni jalan dalam lorong yg kecik tu. 
On the way boleh pulak terjumpa buah-buahan melingkar atas kepala. 
That's my SIL btw.

Kat lorong Insadong 10-gil

Dia akan welcome korang dan tahu korang dari Malaysia tengah cari makanan halal dan akan order sujebi muahahahaha. Sujebi tu sejenis sup tepung tu. Tepung tu bukan tepung seketul tapi lebih kepada dumpling kosong. Order la dengan pancake dia. Kitorang makan berempat (campur sorang budak kenit) tu pun tak habis weh. Banyak sangat. Macam biasa, side dishes dia semua free flow. Ada sebalang kimchi, kalau nak makan kena kepit masuk piring tau. Jangan makan direct dari balang tu, memang kena marah dengan ahjumma situ hahahaha. Harga dia boleh tahan murah. Satu pancake dengan dua serving sujebi ni dalam 20000krw tak silap. Tak ingatlah wehhh hahaha.

Masing-masing dah kebulur sampai senget-senget mulut makan budak kenit tu hahahaha

Ni kat Sujebi (수제비) restaurant, Insadong

3. Saffron Restaurant

Kat Saffron Restaurant ni takde gambo yg berjaya dijumpai. Mungkin tak amek, tak ingatlah. Sebab masing-masing dah penat. Restoran ni berada dalam hotel. Hotel Ibis Ambassador kat area Myeongdong. Nak senang cari, korang cari je Hotel Ibis Ambassador tu. Pastu masuk dalam, tanya kat receptionist mana Saffron Restaurant. Nanti dia tunjuk kat belah dalam. Senang je nak carinya.

Kitorang order dua set saffron royal (nasi beriyani kambing saffron). Boleh tahan sedaplah lauk dia walaupun nasi ada sikit tawar tapi bolehlah kalau setakat nak makan nasi arab kat Korea tu. Harga dia boleh tahan. Satu set tu dalam 27000krw tak silap. Korang pandai-pandailah convert duit kita hahaha.

4. Kebab Restaurant

Kebab Restaurant ni kitorang pergi kat Itaewon. Tempat yg sama beli aiskrim dulu. Tapi masa tu tak masuk dalam pun makan. Restoran ni sangat senang nak cari. Kalau turun dari Itaewon station exit 4 kot, seberang jalan je dah jumpa restoran ni. Dia kat belah tepi sekali macam corner lot sebelum jalan-jalan yg penuh berbukit bukau. Kedai dia memang kecik weh. Memang standard kedai makan kat sana kot, kecik-kecik je. Harga boleh tahanlah, standard kebab la. Ada yg 7000krw, ada yg 8000krw. Don't worry, dia ada bagi menu.

SIL tido

Aku pulak yg hampir lelap hahahaha. Tengoklah budak kecik tu dah kebulur hahahah

Ada satu lagi kebab tepi jalan kitorang makan kat area Namdaemun Market tu tapi tak dan amek gambo. Kitorang dok nunggu dan makan kat depan bank sebab dia bersebelahan. Kena halau dengan pekerja bank muahahahaha kesian betul nasib backpackers ni. Kehkehkeh!


인녕...

Selamat ke naik public transport kat Korea?

Assalamualaikum and good day all,

Untuk tahun 2016 ni, Korea Tourism Organization (KTO) ni ada buat promo buku voucher. Ada banyak gila voucher/kupon termasuklah diskaun untuk AREX. With much consideration, maka kitorang pun decide la untuk naik AREX dari airport ke Seoul.

Memula tanya jugak unnie (cewah unnie) kat kaunter tu boleh tak nak redeem voucher tu. Dia kata, boleh tapi kalau 3 orang ke atas akan jadi lebih murah. Supposedly harga dia 8000krw (lebih kurang RM30 lebih duit kita) tapi guna voucher tu boleh dapat 6900krw (murah dalam 5 hengget). Tapi unnie tu kabo kalau 3 orang ke atas just 6000krw (x 3.8 duit kita) lebih kurang dalam RM23 la. Jimat 2000krw okay. 

Dalam buku voucher tu jugak dia siap bagi T-money card. T-money card ni lebih kurang macam touch 'n' go la kalau kat sini. Tapi penggunaannya lebih meluas, boleh beli kat kedai pun swap je T-money ni. Tapi kat mesia pun dah canggih okayyyy, boleh swap touch 'n' go kat baskin robbins hihihi. Masa kat airport lagi kitorang dah siap-siap reload T-money tu. Senang. Reload 30000krw insyaAllah cukup kalau untuk penggunaan public transport je sepanjang 5 hari tu.

Dari airport nak ke Seoul, ada banyak cara.
1. Taxi
2. Bas
3. Subway biasa
4. AREX

We took the 4th option. Taxi mahal. Bas lambat pulak. Subway biasa tak convenient nak kena bersesak-sesak dengan local balik kerja apa semua. So, the best choice is AREX. AREX ni macam ERL la kalau kat mesia. Tapi, bezanya standard AREX ni macam naik kapal terbang atas tanah. Beria sangat tau siap ada coach attendant. Macam dalam cerita Train to Busan tulah. Haaa gituh! Selesa pun selesa.

Dari Incheon - Seoul tu dalam 43 minit gitu. Orang korea ni kan memang pesen sharp, precise and punctual gituh. Aku tanya dia berapa lama perjalanan nak ke Seoul, dia jawab 43 minit. Tiket aku pukul 1759. Seminit je lagi pukul 1800. Tapi takleh kira gitu sebab kalau aku datang pukul 1800 alamatnya hai hai bai bai jelah. Told you, they are very punctual. Takyah nak compare la dengan train kat mesia ni. Buat sakit hati engko je nanti.

Sepanjang aku kat sana, mostly memang naik subway je. Ada dua kali naik taxi. Satu, masa nak ke jeti Nami Island. Satu lagi, masa bertukar hotel second last day tu. Dan ada beberapa kali naik bas. Masa nak pegi Namsan Tower. Pastu dari Namsan Tower nak ke Namdaemun Market, pastu dari Namdaemun Market nak balik hotel. Tapi sebab salah naik bas, akhirnya naik subway juga hahahahaha. Dengan masa jalan kat Myeongdong. Yg lain semua naik train sebab train dia sangatlah convenient and punctual weh. Kiranya kau tak sempat panas bontot pun nunggu kat station dia. Most stations wheelchair/stoller friendly. Tapi ada few stations yg takde lif (kat sana sebut elevator/엘리베이터), so kitorang pun bergandingan bahu angkat stoller puteri sorang tu bersama-sama.



 Betapa selesanya tido dalam train AREX ni. Macam naik kapal terbang kan? Hahahah

Entah apalah yg dijelekkannya tu hahahaha

Dalam lif kat station

 
Tunjuk jalan nak ke mana tuuu

Untunglah Gwang Soo tolong korekkan hidung

Jarang-jarang masuk train tak dapat duduk

Budak kecik tu tak nampak sebab syok sangat tido berselubung sejuk-sejuk ni wehhh

Kalau korang nak jalan sendiri and nak guna subway, boleh download app Subway kat sini untuk iphone and android user. Aku download sampai dua. Satu, senang nak tahu harga. Satu lagi senang nak tahu berapa station dan kat mana tukar train apa semua. Lagi satu kalau korang nak naik subway ke satu-satu tempat ni, kena bertabah sikitlah untuk tukar-tukar line. Korang kena banyak baca tempat yg korang nak pegi tu kena turun dekat line mana exit apa.. Nak tahu lebih pasal line yg ada kat Seoul subway boleh klik sini.

So yes, insyaAllah selamat dan jimat je kalau naik public transport kat Korea. Orang kata, memang boleh survive la. Kalau boleh baca/tulis/cakap bahasa dia, lebih mudah rasanya sebab kalau sesat, orang sana baik hati je nak tolong tunjuk jalan.


안녕...

Duduk hotel berapa bintang kat Korea?

Assalamualaikum and good day all,

Okay ni nak cerita pasal perjalanan booking hotel pulak masa pergi Korea haritu.

Well, aku book hotel guna agoda. Sikit tips kalau nak book hotel, make sure dia ada offer free cancellation tau. Just in case nak tukar hotel ke apa, senang takde kena cas. Macam aku, cancelled booking je ada 7 muahahahahaha! Mujur free noks.

Lepas beli tiket flight yg penuh berliku itu, maka marilah kita cari tempat berteduh pulak. Takkan nak tumpang tido kat subway station pulak kan. 

Baiklah, ada beberapa option sebenarnya nak duduk kat mana masa kat Korea.
1. Dormitory (dorm) / hostel
2. Guesthouse
3. Hotel
4. Rumah ahjumma

Pilihan no.1 tu memang out la sebab tak sesuai. Dorm/hostel ni bolehlah kalau korang nak percutian bajet pastu korang single pastu ada member jalan sekali. Memang sesuai benor la nak duduk dorm ni. Guesthouse pulak harga dia boleh tahan tapi rumah dia cantik, ala-ala macam dalam cerita korea yg engkau tengok tulah. Cuma, tak kena dengan bajet pulak. Pilihan no.4 tu pun out sebab aku tak kenal mana-mana ahjumma kat sana. Ahjumma yg aku kenal semua ada kat mesia ni haaa. So, kita stick la dengan pilihan no.3 demi kemaslahatan bersama.


Nak tempah hotel ni pun puas berdrama weh. Memula dok google ramailah yg kata Itaewon Inn tempat terbaik nak stay untuk Muslim kalau ke Korea. Akulah tu salah sorang yg terpedaya tu. Aku siap-siap dah book nak stay 4 malam. Pastu dok kaji-kaji lagi, since tiket balik pagi, takut nak berkejaran dan serabut perut pagi tadi, we decided to stay near the airport. So, cancel booking tadi, just booking 3 malam kat Itaewon Inn dan semalam kat Mr. Kim Guesthouse, Incheon.

Lebih kurang sebulan kot nak pergi, adalah sorang akak kat sekolah aku ni dok tanya kenapa nak duduk sangat kat Itaewon tu. Dia kata masa dia pergi dulu dia duduk kat Myeongdeong. Memang best, happening habislah. Aku pun kaji lagi. Aku kaji subway route, keadaan geografi tempat tu and senang tak nak cari makanan halal.

Bila dikaji dengan lebih mendalam, nampaknya Itaewon Inn tewas. Hanya menang dari segi halal food. So we decided to change (again) the hotel. Aku pun puaslah usha hotel area Myeongdong atau Dongdaemun tu. Usha punya usha, ada la satu hotel ni. Nama dia Sinseoldong Station Residence. Price wise, very reasonable and affordable. Location wise, super strategic. Geography wise, no hilly billy. Kalah dekat halal food je. Bincang punya bincang, maka kata sepakatnya adalah tukar hotel. So, aku tukar 3 malam stay aku kat Itaewon Inn tu ke Sinseoldong Station Residence. 

Aku baca review orang yg pernah menginap kat situ, rata-ratanya komplen pasal hygiene and cleanliness dia. Ramai kata kotor, ada lipas la, towel tak tukar la, bilik tak kemas la, katil nak roboh la, takde shower la. Eh macam-macamlah komplen. Ramai puji dari segi kawasan je. Mana taknya weh. Dekat gila dengan subway station okayyy. Selepas aku kaji dari segi subway route dia, dia berada di Line 1. Senang cerita, Line 1 ni sebaris la dengan Seoul. So kalau naik AREX direct dari Incheon airport - Seoul. Dia memang benti kat Seoul. Dari Seoul tu amek satu train je menghala ke Cheongyangni, korang benti kat Sinseoldong. Memang ada stop dia. The 7th stop from Seoul station. Keluar je train, exit 2, naik lif ke atas. Keluar lif, dia kat sebelah tu je. Dia ada tulis Sinseoldong Station Residence. Lagi satu, dia ada lif walaupun nampak cikai huhu.

Kalau aku stay Itaewon Inn, dari airport aku kena tukar dua line. Ni cerita dia kalau naik AREX la sebab AREX benti kat Seoul station je. So, dari Seoul station tu kena tukar dua lagi train sebelum sampai ke Itaewon since Itaewon ni kat line 6. Seoul tu lain 1. Dari line 1, kena tukar ke line 4 pastu dari line 4 baru boleh tukar line 6. Boleh je sekali tukar ke line 6 tapi akan jadi jauh la. Since aku tukar hotel, aku hanya perlu tukar sekali je kat Seoul station sebab Sinseoldong Station Residence tu kat Sinseoldong station which is in line 1 as well! Alhamdulillah, kurang satu pening kepala. Kalau korang nak faham line-line ni semua, better download la app subway Seoul tu.

Our final night stay was at Mr. Kim Guesthouse, Incheon. Guesthouse ni diuruskan oleh isteri Mr. Kim, nama dia Mrs. Jo. Aku panggil dia unnie (serius weh). Peramah gila. Aku baca review dia memang terbaiklah tempat ni. Memula kitorang berbalas emel, lepas tu berbalas wasap. Servis memang first class. Tempat dia pun tiptop takyah cakap. Bahayanya tempat dia ni, kau tido taknak bangun sebab selesa sangat muahahahaha. Bahaya weh sebab biasanya orang stay situ sebab nak catch morning flight, macam kitorang la. Haha! Unnie ni lepas tahu aku boleh cakap korea sikit-sikit, habis terus dia ajak aku gosip sembang macam dalam cerita tu. Kemain laju. Aku hanya mampu sengih, angguk kepala dan jawab 네네ㅋㅋㅋㅋ. Itu pun dia puji aku pandai cakap korea muahahahaha!


Tengoklah berapa lapis baju princess sorang ni

Boleh tahan la bilik dia, muat je nak solat dan sepah-sepahkan baju muahahahaha

Yg bestnya, dia siap bagi tempat penyangkut nak sangkut baju-baju kita




Cerita pasal dua gambar kat atas ni adalah malam terakhir kitorang kat hotel ni, tetiba ada orang ketuk pintu. Ingatkan my SIL datang nak main dengan anak sedara dia. Sekali orang korea cakap "Baby, baby." Sambil hulurkan sekotak patung laki bini korea. Suami aku amek dan cakap thank you. Sekali budak kecik ni pun menjengah dan apa lagi, teruslah excited dua orang korea tersebut sambil kabo comelnya, besarnya mata dia, cantiknya dia macam mak dia (kekekeke gurau je). Dia amek balik hadiah daripada suami aku dan bagi sendiri kat tangan Salsabeela. Kemain tau ada peminat. Nyampah!


Ini je gambo yg mampu amek kat Mr. Kim Guesthouse. Amek gambo baju beli kat sana atas tilam dia. Tilam dia super fluffy weh. Taktau kenapa tak teringat nak amek gambo banyak-banyak tapi tempat dia memang superb weh. Bersih, first class! Shower foam, shampoo apa semua argan oil uols. Kau mampu? Hahahaha!

So, cerita dia bintang pada hotel tak penting asalkan ada tempat nak lelap mata. Bukannya korang nak berkurung pun kat tempat tu nak beria sangat. Engkau jalan puas, balik bilik letak kepala terus berdengkur (bukan akulah obviously). Tak sempat nak fikir pun dia tukar towel ke tak ke. Yelah, sebab aku bawak towel aku sendiri kehkehkeh.


안녕...

Naik flight ke jalan kaki je pergi Korea?

Assalamualaikum and good day all,

Anyway, I bought the tickets during non promo time so do not expect that I got the 500myr return ticket pleaseeee hehehe. Masa beli tu first time beli tiket sendiri pergi overseas, so macam noob sikit di situ. Orang ajar lain, kita paham lain. (Thanks Kak Long (my friend's sister)! If you ever read this anyway) Tapi, okay la dapat return ticket tiga beranak dalam 3k+ including the empty seat (click here to know more about it)

Masa beli tiket tu ada miscommunication sikit. Kak Long ajar pilih sendiri flight time, don't let them choose for us sebab kalau kita usha tiket guna skyscanner ke, memang dia akan pilihkan untuk kita based on our filters. Kalau kita pilih nak yg cheapest, direct (no transit), dia siap-siap padankan flight time yg paling murah. Maksud Kak Long adalah aku pilih sendiri flight time tu, but what I understood was beli satu-satu tiket. Beli tiket pergi, satu. Beli tiket balik, satu. Maknanya tak beli yg round trip ticket la hahahahaha kelakor betul bila ingat balik, But well, there's always a first time for everything right? Teeheeee

My flight was at 0800 hours. Okay, ni satu lagi tips. Kalau taknak rugi satu hari kat sana, belilah tiket tengah malam, yg pukul 1 pagi punya. Boleh tido the whole night since flight pun dah 6 jam kan. Biasanya, tiket yg tengah malam ni mahal sikit. Being the noob buying the ticket myself for the first time, memanglah cari yg murah je muahahahahahaha. Tapi, kalau beli tiket yg tengah malam ni, kena standby la solat subuh atas flight. But if you don't mind losing almost a day there, boleh je go for 0800 hours ticket. Cumanya, kalau bertolak pukul 8 pagi, sampai dalam lebih kurang pukul 3 petang (waktu korea +1 jam dari waktu mesia). Dari airport Incheon ke Seoul pun dah amek masa lebih kurang sejam atau lebih, sampai-sampai je Seoul dah gelap sebab maghrib masuk pukul 530 petang hahahaha. Nasib la nakkkk...

Aku pergi berlima. Me, my husband, my daughter, my SIL and her husband. Masa pergi tu belikan sekali tiket untuk my SIL and her husband. So, satu booking number lima nama sekali. Tapi, tiket balik diorang beli sendiri and aku asingkan tiket aku dan suami sebab nak beli empty seat tu.

Okay pasal empty seat pulak.

Sebab first time beli tiket sendiri ke obesi (selama ni orang belikan dan uruskan semuanya), so aku pun blur la. Takde idea pun boleh cerakinkan nama apa semua. Dan taktau pun kalau kita request untuk empty seat, dia ikut pax per booking number. So kalau ada 8 orang dalam satu booking number, kita terpaksa request untuk 8 empty seat. Nah amek!

Since masa pergi haritu, Salsabeela masih lagi considered infant (below 2yo), so there's no seat for her. Weh budak tengah lasak, takkan aku nak pangku kot? So, terpaksalah beli empty seat tu. Nak beli extra seat siap-siap masa beli tiket takde knowledge. And kalau ada knowledge pun masa tu, memang idokler belinya sebab mahal kemain. Dahlah infant pun kena bayar kurang sikit je daripada adult, pastu kalau nak extra seat kena bayar macam one adult punya harga. Marilah kita berhuhu saje.

Luckily I got Kak Long to guide me. She told me that I can just buy the empty seat (click here). What I didn't know was I gotta buy another four empty seats (infant is excluded) according to the number of passengers in my booking number. Nasib baik murah je. Satu seat just RM25. So, burn la RM100 daku wuwuwuwu. 

BUT!

I couldn't get to claim the empty seat upon my departure.

WHY?

Because I did my web check-in! Huahuahuahua. Kita mana tahu yg kalau nak empty seat tu kena counter check-in weh. And sebenarnya memang nak counter check-in but 2 weeks prior to my departure, AirAsia bagi emel tanya dah web check-in ke belum? And I was like, eh ada infant boleh web check-in jugak ke? Cubalah, mana tahu boleh. Sekali, boleh wehhhh hahahahaha. Rasa macam satu kejayaan besar tanpa aku ketahui bahawa aku takleh dah claim empty seat yg aku beli sebelum ni. Cet! Dia kata kalau kita tak dapat empty seat, kita boleh claim refund. Tapi sampai ke sudah, idok dapatnya lagi refund aku tuh. Huh.

Masa beli tiket balik, dah pandai sikit hehe. Tapi tu pun ada salah jugak hahahaha. Aku beli tiket aku dulu, pastu baru beli tiket suami aku. Masa beli tu kemain excited nak kejor harga murah (kononnya la) sampai aku lupa nak belikan anak aku sekali muahahaha. Aku pun dengan gelabahnya terus belikan suami aku dan tag nama anak aku dengan dia. Dah setel beli, baru tahu boleh je nak add infant kat passenger. Hek eleh sungguh. Itulah orang kalau takde ilmu kan. Haaaa nampak tak betapa pentingnya ilmu tu? Cewah! 

Masa pilih seat pun kelakor jugak. Aku dah pilih cun-cun dah. Dah bajet nak beli empty seat kan, so bagilah satu space antara aku dengan suami. Kiranya aku amek seat 36A, aku pilihkan suami aku 36C. So, bajet-bajet kalau dapat empty seat tu, dapatlah 36B tu. Sebab empty seat ni dia bagi ikut seat kita. Engkorang tengoklah macam mana dia assign seat tu kat link aku bagi tadi. Pastu bila cakap dengan suami, dia kata kenapa tak duduk sebelah-sebelah. Aku dah gelabah. Dah macam mana nak tukar seat ni? Huwaaaaaaaa. Sekali google punya google, sebenarnya boleh je edit/modify kat manage my booking. Hek eleh lagi sekali. Panicking over nothing je lebih. Again, nampak tak betapa pentingnya knowledge tu? Cewah! Satu lagi, belum confirm kita dapat empty seat tu sebab dia subject to availability. Kalau ada kosong, dia bagi. Kalau takde, sila menangis sambil pangku anak okayyy.

Long story short, waktu balik aku dapat empty seat sebab aku counter check-in. Aku tak buat web check-in bukan sebab AirAsia tak tanya kabo aku kat emel dah check-in ke belum. Tapi sebab aku ada baca yg orang kata airport Korea ni leceh sikit kalau kita web check-in. So, aku tak berani amek risiko la. Adalah tu hikmahnya, dapatlah aku merasa empty seat. kat aisle seat belakang sekali dekat dengan tandas, luas pun luas. Alhamdulillah, every cloud has its silver lining, aite mate?




Aktiviti dalam flight bila dah kematu punggung duduk je

Korang mesti tertanya-tanya kan, masa pergi tu aku tak dapat empty seat, how did I manage to survive with my 1y9m kid? I did not! Hahahahaha aku beli hot seat depan seat aku atas flight weh. Tapi hot seat tu kan dekat dengan emergency exit, so stewardess tu kabo masa takeoff dengan landing, anak aku takleh ada kat situ, means bagilah SIL aku pegang kejap ke apa ke. So yeah, we survived!




Bayangkan macam mana nak survive kalau this little princess tak dapat seat sendiri?

Masa balik pulak, my flight was at 0930 hours. Okay, ni satu lagi tips. Kalau taknak rushing kejar flight, belilah tiket yg sebelah petang. Boleh shopping puas dulu kat Namdaemun market sebelum pergi airport. Tapi aku kan noob, maka aku pun belilah pagi. Sampai mesia dalam lebih kurang kol 4 lebih sebab +1 jam dari waktu kat Korea.

Tak payah tanyalah pasal harga tiket, kekadang aku pun geram sendiri kenapa aku tak beli masa promo. Bajet kaya. Padahal kalau kaya dah naik MAS. Kehkeh.



안녕...

Monday, May 18, 2015

Salsabeela.

Assalamualaikum.

Kekadang macam tak percaya aku dah ada anak. Tapi hakikatnya memang aku dah ada anak sorang pun. Nama dia Salsabeela.

Sebenarnya ejaan yang biasa orang eja nama ni adalah Salsabila. Tapi aku saje letak double e sebab ikut dalam bahasa arab, perkataan ni dua harakat pada part bee tu. Tu yg saje letak bee instead of bi.

Lagi satu, saje la ummi dia ni nak fefeeling rare kan. Salsabeela maksudnya adalah mata air syurga (boleh refer terjemahan/tafsir dalam surah al-insan ayat 18).

Semoga Salsabeela jadi anak solehah seindah maksud namamu, anakku. :)

P/s: Ummi sayang Salsabeela sampai syurga jika diizin Allah.

Mata air syurga ummi :)

Friday, May 15, 2015

Misi pencarian botol susu Salsabeela.

Assalamualaikum.

Just like my previous entry as I mentioned about usaha ibu selama seminggu nak membotol susukan anak aku dan akhirnya hantar ke rumah pengasuh. Aku takkan hantar ke rumah pengasuh selagi Salsabeela taknak nyusu guna botol. Well, here goes the story.

Day 1
Sumorang nervous and anxious dengan apa yang akan berlaku selama setengah hari sampai aku balik kerja. Sebelum aku pegi keje, aku nyusukan dulu siap-siap, bagi dia kenyang. Sebab first day kan, so aku pun bawak Salsabeela pegi sekolah (hantar je pun :p). Mengikut report nekbu dia, balik je hantar aku sekolah, dia ngaruk nak tido. So, tidokan la dia. Aku yang kat sekolah pulak tak tenteram. Padahal dia kat rumah rilek je tido. Ahahaha! So, dalam pukul 10 macam tu, aku cakap kat suami aku kalau baby bangun nak susu, bawak dia datang sekolah. And yes, he did it. So nyusu sekejap. Balik rumah, tido. Bila aku balik je sekolah, aku dengar dia nanges dari luar rumah. Ah dah sudah. Aku dengan gelabahnya terus nak masuk rumah cecepat. Sekali belum sempat aku masuk, aku dengar suami aku cakap "Alhamdulillah, pandai pun anak ayah." Dan beliau tidak izinkan aku masuk. Sobs. Sebab anak baru je nak nyusu botol sikit. Habislah dalam 2oz setengah gitu. Kira not bad la as the start kan.

Day 2
Harini aku dah nekad untuk tidak memanggil anakku ke sekolah. Haha. So, aku set rutin baru dia. Bangun pagi - nyusu dengan aku kejap - mandi - tido - bangun nyusu botol - tido. Haaa begitulah plannya supaya dia biasa dengan botol. Tetiba masa kat sekolah, ibu aku wasap kata Salsabeela nak minum susu botol (pakej dengan amukan ya). Salsabeela ni pe'el dia, bila nak nyusu botol dia akan angkat lidah dia dan ngamuk sakan. Nak tido pun nak ngamuk dulu. Nak mandi pun nanges beria macam kena pukul. Mungkin inilah akibatnya aku dok ngamuk dalam kelas ngajor budak masa ngandungkan dia dulu. Huaaaa TT__TT

Day 3
Ibu cadangkan untuk tinggalkan Salsabeela kat rumah pengasuh kejap dan beliau akan ajar pengasuh macam mana nak bagi susu botol kat Salsabeela ni. Selepas menuntut dengan nekbu Salsabeela, akhirnya pengasuh dia (mama Eton) pun berjaya susukan Salsabeela guna botol! Habislah satu plastik bekalan dia - dalam 5oz gitu. Syukur... Well, ngamuk masa nak nyusu tu mesti ada la kan. Hmmm.

Day 4
Hantar rumah pengasuh macam biasa, berpagi-pagian. Bila wasap mama Eton, dia kata Salsabeela okay menyusu semua, now tengah tido, katanya. So, bila aku balik sekolah pegi amek dia, mama dia cakap harini nyusu okay, takde ngamuk-ngamuk. Wahhh syukur sangat-sangat. Nampaknya Salsabeela dah pandai adapt dengan situasi bila aku takde, dia terpaksa minum susu botol untuk survive. Hihi.

So, begitulah ceritanya bagaimana usaha seminggu ibu aku membuahkan hasil. Kami usaha je, Allah jua yang izinkan.

Berikut adalah antara botol-botol yang pernah dicuba pakai.

Botol pertama: (Wideneck Bottle Tollyjoy)

Masa Salsabeela belum lahir, aku dengan suami takde langsung ilmu pasal penyusuan ni. Baik penyusuan ibu mahupun penggunaan botol. So, kami main redah je beli botol Tollyjoy yang wideneck dan fast flow. Wakakaka! Tapi last-last tak guna pun sebab puting dia agak besar dan baby asek tersedak je bila minum guna botol ni.

Inilah botolnya. Sekarang, buat botol pam susu je. Haha.

Botol kedua:  (Standard Bottle NUK for newborn)

Lepas Salsabeela lahir, bila nak bagi botol susu Tollyjoy tu kat dia, tak muat pulak mulut dia nak masuk. Hahahaha. Mulut baby kan kecik je. So, suami aku dengan fast and furiousnya terus pegi kedai beli botol lain. Dia balik dengan seketul botol NUK di tangan. Kecik je botol tu. Puting dia okay la sebab dia ada bentuk macam nipple sikit. So, dia mesra masuk dalam mulut baby. Puting dia pun lembut jugak.

Botolnya dah jadi botol storage, so just boleh tunjuk puting dia je bersama botol storage sebenar. Hahaha.

Botol ketiga: (Wideneck Bottle NUK)

Masa umur dia masuk 2 bulan, Salsabeela dah mula reject botol. Bila setiap kali bagi botol susu je, dia ngamuk macam apa. T.T Padahal sebelum ni, nyusu guna botol yang sama jugak. Entah kenapa entah tetiba taknak botol. Kan orang kata latih anak nyusu botol dari dalam hari lagi-lagi kalau ftwm (full time working mother). Aku dah latih dari hari pertama tapi masa umur dia 2 bulan, dia sendiri yang taknak. Sebelum ni, elok je minum botol. So, aku pun ingatkan dia dah taknak puting kecik, dia nak mulut dia terlekap kat puting masa hisap susu. Aku pun dengan gelabahnya pegi kedai beli botol yang wideneck pulak. Pastu tak perasan puting dia jenis fast flow ke slow flow. So, bila bagi minum, susu yang keluar meleleh lagi banyak daripada susu yang masuk mulut dia. Hmmm.

Botol ni besor, 8oz punya. So, kalau masukkan susu setakat 2oz tu memang nampak kelakar weh. Wakakaka.

Botol keempat: (Momma)

Sepupu aku rekemen botol ni kat aku. Dia kata bentuk dan puting dia memang best. Aku pun rasa puting botol ni, haah memang lembut. Tapi suami aku tak kasi aku membazir. Dia tak kasi aku beli banyak-banyak botol untuk trial and error kat anak aku. Tapi aku berdegil jugak, pegi beli tanpa pengetahuan dia. Huhu sorry abang tapi I terpaksa. :(( Dah beli, Salsabeela taknak jugak! (walaupun nama dia Momma -.-) Waktu ni dah start stress sebab tak lama dah nak keje.

Aku siap beli yang sekotak 2 botol, 1 slow flow, 1 fast flow. Botol ni okay jugak la tapi taktau la apa yang Salsabeela nak ek.

Botol kelima: (Comotomo)

Botol ni aku beli lepas dapat advice dari kawan aku yang ada masalah sama macam aku. Pada awalnya aku nak beli mimijumi, pastu dia kata baik aku beli comotomo sebab puting dia super lembut berbanding mimijumi, puting dia keras. So, bila aku pegi kedai beli botol comotomo ni, aku jadi suka sebab botol dia pun lembut weh. Hahahaha. Bila balik, terus try kat Salsabeela. Memula dia nak, rilek je minum, pastu tetiba dia nanges ngamuk-ngamuk taknak. Alahai anak...

Sebotol kecik ni pun dah RM72 weh. *nanges*

Botol keenam & ketujuh: (MAM & KuKu)

Sehari sebelum aku masuk keje, aku dan suami dengan gelabahnya pegi kedai baby lagi nak beli botol lain pulak. Memula suami aku kata aku membazir kan, last-last bila dia gugel sendiri, baru dia tahu kena cuba macam-macam botol sebelum jumpa yang bebetul sesuai menepati citarasa selera anak tekak anak dia. Haaa gitu. So, haritu terus sambar dua jenis botol sekali gus. Botol KuKu (pink) ni aku rasa paling murah dalam RM20++. Paling murah pun dah 20 something kau! Kengkonon saje la beli yang murah, kot anak aku jenis low profile tak suka botol mahal kan (padanlah dia reject NUK sebab NUK pun 20 lebih jugak *nanges*), sekali result dia hampeh! Terus reject kau! Aku beli botol KuKu tu sebab tertarik dengan puting dia yang ada bijik-bijik kat atas tu.

Okay la, fine la taknak botol KuKu. Mujur beli dua botol sekali gus tadi so bolehlah terus try botol lagi satu which is botol MAM. Sebelum ni ramai jugak orang suggest botol ni and bila aku baca review, ramai orang kata okay sebab nama botol ni kan MAM, ada iras-iras MOM dan MAK. So baby mesti nak punya. Wahahahaha! Bila try kat dia, dia nak. Alhamdulillah. Bila try masa aku takde pun, guna botol MAM ni, dia nak. Mungkin sebab bentuk puting dia tu. Bentuk dia ada iras-iras puting NUK sikit. 

Harap-harap dua botol ini jadi botol terakhir dalam misi pencarian botol susu Salsabeela. Hahaha.

Botol NUK yang belikan dia mula-mula tu dalam RM26 gitu, bentuk jenis leper. Peristaltic kot orang panggil. Design yang nak elak jongang. Botol MAM ni pun design dia lebih kurang macam NUK tapi design puting NUK tak sekata depan belakang, design puting MAM ni sama je depan belakang. So, kesimpulannya, Salsabeela sukakan puting peristaltic tapi nak yang mahal sikit bila makin besor. Anyway, botol MAM ni RM50 something kot, tak ingat. Banyak sangat dah botolnya. Hahahaha!

Okay begitulah cerita perjalanan penyusuan botol Salsabeela. So, bagi yang ada anak yang sama masalah macam ni, my advice is never give up, just keep hunting for the right bottle! Bak kata Hudaluna, "Bila soal anak, tiada istilah membazir". Ingat tu je, tenanglah hati. Wakakakak!

P/s: Nanti Salsabeela dah besor, jangan tukor-tukor pakwe macam tukor botol eh. Kalau boleh, takyah ada pakwe langsung terus je kawen k. Hahahaha berangan!

Ummi dop siang ke nengok Salsabeela? *mata berkaca*