Wednesday, February 15, 2017

Kaki kipas.

Assalamualaikum and good day all,

Harini aku baru tahu sesuatu.

Sesuatu yang aku tak sangka aku akan tahu.

Tak sangkalah pulak di saat aku rasa selesa dengan work environment aku, masa tu jugaklah aku tahu yang ada orang tak puas hati dengan aku. Even cuba untuk tukarkan aku ke tempat lain.

Haha!

Entah kenapa aku rasa nak gelak.

Baru aku tahu aku menjadi ancaman untuk seseorang and that person tried very hard to get rid of me.

Oh my!

Selama ni dia bermuka-muka dengan aku.

Patut aku pelik kenapa dengan orang lain dia bolehjadi considerate but not with me.

Kenapa jadual aku yang dah penuh pun dia boleh bagi kelas relief pantang aku ada masa terluang.

Now I got the idea!

Now I know why.

No wonder...

Tapi takpe, Allah tu ada. Allah tahu apa aku buat. Dan Allah tahu apa kau buat.

Aku memang rasa sedih, bukan sebab aku nak ditukarkan. Tapi sebab aku rasa dikhianati.

Ada orang pesan kat aku, aku kena jadi kaki kipas barulah dia puas hati.

Taktau pulak aku yang kalau kita nak disukai di tempat kerja, kita kena mengipas teruk. Sebab aku tak mengipas, tu yang dia kepanasan kot.


Hmmmmmmmmmmm.

Saturday, February 11, 2017

Empty.

Assalamualaikum and good day all.

Lately, I don't feel quite well. There's always something that I might be worried about. I think it's only normal to feel this way when you have some kinds of symptoms of certain illnesses. And for me, I think it might be something that have to do with my bowel habits and my hormones as well.

I'm not sure if it's normal, but recently I feel empty and I think I'm quite depressed deep inside. Like, deep deep very deeeeeeeeeeppppppp inside. That I couldn't reach to anybody, not even my husband. As if he'd never understand me, and I couldn't tell him more about it. Or it may because of my hormones disorder?

I've been experiencing menses disorder; excessive and non stop bleeding for such a long period of time -- sometimes it's heavy and sometimes it's not -- just a little spot of it. I've been seeing too many doctors because of this. And none of them said it's a thing that I should be worried about.

About my bowel habits. Is it normal to have hard feces most of the time? That I have to do something about it, like push it hard and sometimes more than that? Or actually, I'm experiencing some kind of haemorrhoids?

My baby girl is still small. What if I couldn't make it -- to see her growing up and happy? What if I have to suffer and make everyone around me suffer as well because of this kind of illness? What if I'm not strong enough to face it? So many what ifs and it's just making me more frustrated. I feel like I haven't given my best yet -- to my daughter, husband, parents, all my beloved ones. And I haven't done my best yet to face Him -- the Almighty after all.

I'm actually so scared. Too scared that I'd have nightmares every night. I couldn't sleep well because I might overthink about what I dreamt about. I might overthink even when I'm awake, about what'll happen to me if I've been diagnosed with such illness?

Dear blog, you'll be my only companion through this journey of anxiety of mine. Promise you'll be loyal, okay?

Monday, January 16, 2017

Aku ada pilihan ke? : Part 6~

"Weh Anum, aku rasa keliru la." ujarnya tetiba. Chopstick yang membelit megi kari diputar tanpa tujuan.

"Kau dah kenapa? Keliru pasal apa pulak ni?" Mangkuk megi kari bertukar tangan. "Bak sini aku makan sambil melayan kekeliruan kau." Haru punya budak. Pantang nampak megi, mesti nak disauknya.

"Kau ingat lagi tak mamat yang aku cerita kat kau haritu?"

"Mamat mana weh? Banyak sangatlah mamat kau ni. Aku pun dah keliru." Ketawanya memecah kebuntuan.

"Haaa! Aku ada satu idea!" Tempik Anum tiba-tiba.

Mataku dilirik sinis. "Apa aje la idea kau tu?

Anum sua mangkuk megi kembali kepadaku. Dia melompat dari katil menuju ke kerusi study. Kakinya disilakan. Cuba menyelesakan duduk.

"Cepatlah... Apa idea kau yang mantop lagi bernas tu?" Tanyaku tak sabar.

"Kau dah buat istikharah?"

Aku angguk lekas.

"Haaa kau tunggu jelah sampai dapat jawapan dari Tuhannnn yang Esaaa."

Pap! Aku lekas tampar betis Anum. Kurang hasemmm kau main-main eh aku tengah serius ni.

"Siot! Tu aku pun tahu. Dah hati aku yang tak tenang sekarang ni macam mana?"

Mengekek Anum ketawa. Suka benor dapat mengenakan aku la tu.

"Taklah weh. Aku rasa kan, apa kata kau list-kan pros and cons. Kalau kau ada lebih daripada sorang pilihan la. Yelah, kau kan hotsetap!" Usik Anum lagi.

"Tahik!"

Aku hantar satu jelingan maut.

"Malaslah nak cakap dengan kau." Aku habiskan suapan terakhir megi kari yang dah sejuk pun.

"Aku nak pergi basuh pinggan pastu terus balik bilik."

Anum lekas memaut lengan aku.

"Weh, rilek ah. Takkan gurau pun takleh?"

Aku tarik nafas panjang sambil berdecit menahan pedas. Boleh tahan pedas jugak megi ni.

"Hmmm bukan takleh. Boleh tu memang boleh tapi masalahnya sekarang ni, aku tengah serabut."

Tangannya diangkat tanda mengalah. "Okay kay, sorry kay. Kali ni aku serius." Dia beralih tempat ke katil pula.

"Malaslah. Aku chow dulu." Aku bingkas bangun dan tinggalkan Anum terpinga-pinga.



Thursday, December 15, 2016

Travelling to Seoul, Korea in 5 days 4 nights!

Assalamualaikum and good day all.

Well, Korea has been one of the countries that I've been yearning to go for yearsssss. Having said that, I put a lot of effort before I actually got to go there; learning hangul (korean language), studying the subway map, watching kdramas and the variety shows and so on and on and on muahahahahahaha. Nampak tak betapa semangatnya di situ? Kah! Disebabkan aku yakin boleh baca dan cakap sikit-sikit hangul, maka trip kali ni adalah tour guide-less. Selama ni ikut trip ber-tour guide ke Kemboja, Vietnam dan Beijing. Tapi kali ni gamble jalan sendiri je huhu.

I'd like to divide my trip experience into several blog entries, senang sikit nak baca.

Alright, if you wanna know about the flight tickets I bought, click here.
If you wanna read about the hotel I stayed, click here.
If you wanna travel by the public transport like I did, click here.
If you wanna taste the food I tried, click here.
If you wanna go to the places I've been to, click Day 1, Day 2, Day 3, Day 4, Day 5.

Have fun!


안녕...

Wednesday, December 14, 2016

Kat Korea pegi mana je? (Day 5)

Assalamualaikum and good day all,

If you want my full itinerary, drop me your email at the comment box. InsyaAllah will send it to you via email k.

Day 5 (Final day): 1/11/2016 (Tuesday)

Sedihhhhh dah nak balik Malaysiaaaaaa. Seriously tak puas jalan lagi ㅠㅠ tapi apakan daya, life must go on orang kabo.

Masa aku travel sendiri ni, (no agent no nothing) aku baru sedar yang sebenarnya airport transfer ni sangatlah penting. Bayangkan kau nak mengangkut segala macam mak nenek beg nak ke airport. Nak kejar flight satu hal, nak kendong anak satu hal, nak bawak beg yang dah beranak pinak satu hal. So, luckily guesthouse kitorang tu ada sediakan khidmat airport transfer yang affordable and reasonable. Just 10000krw. Bolehlah, setakat nak mengangkut segala macam mak nenek beg dalam keadaan pantas dan tangkas kannnn.

Orang sana memang punctual weh. Janji pukul 630, pukul 615 dia dah tengok kita dah siap ke belum. Of course lah, being Malaysian (or more accurately being 'Melayu'), kitorang lambat muahahahahah. Sampai dia naik beberapa kali and kita pun rasa bersalah dan bersiap bagaikan the flash wehhh hahahaha!

Since aku ada baca diorang kata airport Seoul ni strict and takleh web check-in, so aku pun berebutlah ke counter nak check-in. Barulah aku tahu kalau kita counter check-in, kita boleh claim empty seat. Kalau web check-in, kirim salam jelah k. Duit aku yang tak dapat seat tu, sampai ke sudah tak dapat refund. Nak halalkan pun, hmmmmm bukannya diorang orang miskin pun so kita mampu berhuhu jelah.

Flight pukul 930 pagi, datang airport seawal 7 pagi (itu pun sebenarnya dah janji nak keluar pukul 630 pagi huhu). Alhamdulillah semua okay dan berjaya mendarat di Tanah Melayu dengan jayanya. 

Beg yg beranak pinak

Tunggu train nak ke plane

Lost. Adakah aku kini di Malaysia???

Dah sampai Malaysia, kulit jadi kering dan mengelupas tu standard huhu. Ai tak biasalah cuaca kering Malaysia ni muahahahahahahaha geli jek!

InsyaAllah ada masa, ada umur, ada pitih, akan kujejak bumi Jeju pulak. 안녕ㅇㅇㅇ

Kat Korea pegi mana je? (Day 4)

Assalamualaikum and good day all,

If you want my full itinerary, drop me your email at the comment box. InsyaAllah will send it to you via email k.

Day 4: 31/10/2016 (Monday)

Okay, harini ada beberapa tempat nak pergi last before we shoot to Incheon (tukar hotel) sebab esok dah nak balik wuwuwuwu ㅠㅠ

Route kita harini;

Itaewon - Namsan Tower (N Seoul Tower) - Namdaemun Market - Unseo (Mr. Kim's Guesthouse) - Insadong - Itaewon - Unseo

Hahahaha pening kan. Dahlah jauh Unseo tu sebab dia dah dekat dengan Incheon. Incheon dari Seoul je dah bape lama, dekat sejam kot. Tapi, ada sebab kenapa route kitorang jadi gitu hahahahaha!

Pagi tu, macam biasa konon nak cari breakfast kat luar. I mean, proper breakfast. Maka, bergeraklah kami ke Itaewon. Too bad, the shops will only be opened at 9 a.m. the earliest. So, kitorang pun makan jelah kat dunkin donuts. Lepas makan, tunggu bas nak ke Namsan Tower.

Ingatkan naik Namsan Tower straight sampai tempat yang dituju, rupa-rupanya kena daki bukit lagi muahahahaha dasat betul geografi Korea ni. Lepas tu, hari Isnin pulak cable car under maintenance dari pagi sampai tengah hari. Paling awal re-operate is at 1400 hours. Plan asal nak naik by bus, turun by cable car. Dapatlah tengok keindahan Seoul. Tapi, harapan tinggal harapan jelah k.


Masa baru sampai kat area parking bus Namsan Tower

Depan Namsan Tower

On the way turun jalan yg super berbukit

Model cilik ni mana boleh terlepas posing

Masa ni hujan rintik-rintik

Tapi budak ni taknak pakai stokin sebab dah basah dia dok jalan kaki tak pakai kasut

Again, serius bukit dia ada la dekat 90 degree kot (over!) hahahaha

Amek gambo kat area bawah je, tak naik pun tower dia hihihi. Haritu hujan pulak rintik-rintik so cepat-cepat je amek gambo and tunggu bas nak ke Namdaemun Market pulak.

Lepas sampai kat Namdaemun Market, korang pun tahu apa yang berlaku kat Namdaemun tu kan. Of courselah kena rompak. Habis sudah duit dileburkan di situ muahahahaha. Tapi serius, barang kat Namdaemun ni murah weh. Murah standard Korea la. Korang jangan convert duitnya kalau taknak menangis atau menyesal hahahaha. Yang penting, sudu korea is a must-buy item okayyyy hahahaha.

Lepas tu dah sakan shopping kat Namdaemun, balik hotel, amek taxi ke Unseo untuk check-in Mr. Kim's Guesthouse. Lepas check-in, keluar balik ke Insadong pulak. Kenapa kitorang patah balik ke Insadong? Sebabnya nak cari kedai beg 10000krw muahahahahha. Sebenarnya jumpa kedai tu semalam pastu kekonon nak tengok tempat lain dulu ada tak jual beg murah. Sekali takde dan siang tu dah tak sempat nak pergi sebab dah penuh kan aktiviti dengan sibuk berkejar nak ke Unseo lagi. Tu yang gerak keluar balik dari Unseo. Serius mencabar betul perjalanan ni, hampir-hampir give up pun ada. Sesat tapi dok kejar masa sebab kedai tutup pukul 9 malam. Tapi dah rezeki, ketemu jugak. Lepas shopping, gerak ke Itaewon isi perut and shoot to Unseo back.



Ni dari Unseo nak ke Insadong. Dah macam anak bear mana sesat daaa hahaha

Singgah makan kebab kat Itaewon

Muka ngantok + redha + pasrah je Kwangsoo nak korekkan hidung dia muahahahaha

And just rest for tomorrow is gonna be a long dayyyyyyy! Malaysia, we're coming homeeee!


안녕...

Friday, December 9, 2016

Kat Korea pegi mana je? (Day 3)

Assalamualaikum and good day all,

If you want my full itinerary, drop me your email at the comment box. InsyaAllah will send it to you via email k.

Day 3: 30/10/2016 (Sunday)

Plan asalnya hari ketiga ni nak pergi Namdaemun Market tapi sayangnya Namdaemun Market tutup hari berkenaan sebab hari Ahad dia memang tutup. Tak pasti pulak apesal dia pilih hari Ahad untuk tutup. Mungkin dia nak luangkan masa bersama keluarga huhu. So, untuk hari ketiga ni kitorang cover banyak tempat jugak.

1. Gyeongbokgung Palace
2. Insadong
3. Myeongdong
4. KTO Building
5. Dongdaemun

Okay kita pergi satu-satu k.

1. Gyeongbokgung Palace

Macam biasa, awal-awal pagi lagi dah keluar bilik mencari sesuap angin tak berapa nak sepoi sangat. Sejuk woi. So, dari hotel terus pergi ke Gyeongbokgung Palace. Cara nak pergi situ senang je. Engko download app subway pastu cari station Gyeongbokgung. Gyeongbokgung ni berada di Line 3. Turun je station ni nanti, akan ada signboard Gyeongbokgung Palace. Engkorang jalan je ikut signboard tu insyaAllah takkan sesat. Nanti dari kejauhan korang akan nampak macam satu bangunan istana. Haaa tulah dia Gyeongbokgung Palace.


Beria keluar awal pagi wehhh hahahaha

Masa kitorang jalan kaki menuju ke Gyeongbokgung Palace tu, nampak la 경찰 (gyeongchal) = police dia berdiri kaku kat satu crossing berdekatan dengan istana tu. Tak pastilah pulak apesal diorang berdiri kaku berempat-empat gitu. Diri pun rapat-rapat, mungkin sebab sejuk so diri rapat-rapat gitu dapatlah rasa haba sorang sikit hahahaha.

Dalam 5 minit berjalan, kitorang pun sampai. Masa tu, takde orang pun lagi. Kaunter tiket pun belum bukak. Dia bukak kol 9 pagi, kitorang sampai kol 8 lebih. Haaaa nampak tak semangatnya di situ kannn. Muahahahahaha. So, apa lagi. Kitorang pun amek la gambo apa yg patut. Pastu acah-acah tanya kat gyeongchal dia mana tandas. Tandas dia punyalah bersih pastu siap ada baby changing room and tandas khas untuk budak kecik. Toilet bowl dia memang saiz budak-budak weh. Ni ada aku amek gambo Salsabeela nak buat comparison hahahahah.


Nampak tak betapa keciknya toilet bowl dia

Matahari terik tapi sejuknya ya Tuhannnn

Ala makcik pakcik ni buat selek gambo romantik kita tiga orang la hahahaha
Budak kecik ni nak jugak jalan sendiri

Anok ayoh kangggg

The cold wind is no joke

Hilang dalam ramai gituh

Tak berapa lama tu dengarlah bunyi macam ada satu upacara apa je bising-bising kat area pintu istana. Tengok jam dah dekat pukul 10, patut pun. Diorang ada guard changing ceremony masa ni. Bertuahlah jugak dapat merasa tengok. Pastu yang buat lagi bertuah tu dapat merasa pakai baju guard dia. Hanya 8 orang je satu-satu sesi dia benarkan pakai. Haaa bayanglah dalam ramai-ramai beratus orang tu, aku antara yang bertuah dapat pakai wakakakakaka.

Sempatlah jadi chief guard kejap

2. Insadong

Okay dah puas kat Gyeongbokgung Palace, kita bergerak ke Insadong pulak. Insadong dekat peh je tapi memula macam blur jugak nak menuju ke mana. Sekali masa aku tengah tanya kat gyeongchal, ada sorang ahjumma ni tegur tanya nak pergi Insadong ke, jom la ikut dia. Wahhh baiknya ahjumma ni. Dahlah laju gila dia jalan walaupun dah tua. Sambil jalan tu borak-borak la sikit. Kitorang borak dalam bahasa korea tapi aku translate la karang korang tak paham wakakakakaka. Patutlah ahjumma ni baik, dia cikgu rupanya. Sek-sek cikgu ni memang ada kimia lebih sikit hahahaha.

3. Myeongdong

Dari Insadong, kitorang gerak ke Myeongdong. Kat area Insadong tu ada satu tourist information center, boleh mintak info kat situ kalau rasa lost. Aku amek map area situ dan dia bagitahu cara nak ke Myeongdong. kitorang naik bas ke Myeongdong. Masa kat Myeongdong ni sebenarnya cari tempat nak solat sebab aku ada baca kat blog dia kata ada tempat solat kat M Plaza area Myeongdong. Pusing punya pusing tak jumpa pun. Yang dijumpa hanyalah Nature Republic, maka my SIL pun soping la sikit barang kosmetik. Dia beli minyak argan. Pastu aku beli kat dia sebab ada lebih. Satu botol 50ml tu dalam 12000krw je, bersamaan kurang lebih RM40 lebih la. Kalau kat mesia dia kata RM80 sebotol. Murah la tu kiranya.

4. KTO Building


Dari Myeongdong, kitorang gerak ke KTO building sebab nak cari tempat solat (still tak berjaya cari tempat nak solat hahaha). 

Otw jalan tu amek gambo dulu dengan giant anchor ni. Almaklumlah, #SuriHatiMrPilotPTP la katakan muahahahaha

Sampai je kat KTO Building tu, tanya kat recpetionist dia mana prayer room, terus dia cakap level 2. Naik level 2, macam-macam ada. Ruang solat dia kecik, boleh muat 2 orang je kot. Mujur kitorang sampai awal, tak ramai orang lagi masa tu. Tandas dia superb. Best wehhhh. Selesa sangat sampai rasa macam nak tido situ wakakakaka. Round-round kat level tu dan tanya mana nak try hanbok free. Orang tu jawab kat level 5.

Mesra betul budak ni sumorang dia nak tegur. Ke semua oppa je? Hmmmm

Oppa ni excited gila kot jumpa Salsabeela. Mungkin sebab Salsabeela ikut muka ummi wakakakaka

Amboi dengan oppa kemain lagi eh kau bersayang-sayang Salsabeela wehhhh

Sibuk je tau GD ni nak tengok henset orang pulak

Ish GD ni, ngengada pulak dia

Kemain lagi engko eh mak Salsabeela

Naik level 5, rezeki kitorang ada slot tapi kena tunggu 15 minit. Sementara tunggu tu, dok tengoklah macam-macam pameran kat floor tu. Rupa-rupanya kena queue awal-awal and nak jadi rezeki, masa aku booking tu, tak ramai orang booking lagi. Dia bagi masa sejam nak pakai. Ada orang mesia datang lepas aku tanya nak booking tak dapat. Dia kena tunggu sejam kot (turn aku la tu hahahaha).


Royal family of Goryeo Era walking in the street hahahaha

Wang So <3 3="" hae="" p="" soo="">

빌라 공주님 (princess)

Versi muka bekeng la kononnya 

친구 언니

The Queens

The Queens + a princess

5. Dongdaemun

Last tempat kita harini ialah Dongdaemun. Nak jugak soping kononnya and dah tak boleh tunggu dah Namdaemun Market bukak esoknya, maka kitorang gagahkan jugak menapak ke Dongdaemun. Naik je subway berenti kat Dongdaemun station. Jalan je lebih sebab masing-masing dah penat, takdelah beli apa sangat. Aku beli jugak keychain kat Dongdaemun ni tapi menyesal tak sudah esoknya kat Namdaemun Market sebab kat sana super murahhhh ㅠㅠ

Dah jom balik tido. Esok nak pergi shopping yeayyyy!


안녕...








Thursday, December 8, 2016

Kat Korea pegi mana je? (Day 2)

Assalamualaikum and good day all,

If you want my full itinerary, drop me your email at the comment box. InsyaAllah will send it to you via email k.

Day 2: 29/10/2016 (Saturday)

Hari kedua ni tak banyak tempat sangat berjalan. Sebab tempoh perjalanan tu dah lama, habis masa kat situ je. Just pergi Nami Island and Itaewon, pastu balik hotel. Let's go!

Kitorang keluar hotel seawal 630 pagi rasanya, tapi 630 pagi dia tu macam pukul 8 pagi sini except for the very windy and cold weather of course. Okay satu je tujuan keluar awal pagi ni adalah nak ke Nami Islandddd!

Perjalanan nak ke Nami ni boleh tahan jugaklah. Tak ingat tukar berapa train tapi lamalah nak sampai sana. Sebelum-sebelum ni aku baca kat blog orang kata kalau naik teksi dari Gapyeong station ke jeti tu ada dalam 10000krw tapi aku just kena 4000krw. Taktaulah kalau sebab aku tanya 얼마에요 (eolma-e-yo) = how much dapat murah muahahahaha. So total pergi balik naik teksi ni 8000krw.

Nami Island macam biasalah, ramai orang. Tempat dia luas. Bolehlah kalau sekadar nak tick kat checklist korang. Hahahaha. Memula ingat nak spend lama lagi tapi SIL ajak pergi Namdaemun sebab esok dah tutup. So, gerak balik lebih kurang pukul 1 kot. Lepas pekena pau kacang dia yg pemes tu. Rasa macam pau kat mesia jugak. Cumanya, dia buat kat korea kan, adalah sikit rasa ahjumma tu hahahaha.


Ni dah nak sampai jeti 

Depan Gapyeong station 

Dalam feri nak ke Nami Island 

Depan kaunter tiket nak ke Nami Island

Lepas turun feri
Entah apalah yg dia tak puas hati tu


Romantika cinta

Mulut penuh pau (literally tengah makan pau hahahah)

Ajet-ajet autumn in my heart

Tengok warna daun kat belakang tu. Multiple layers of colours kannn

Bajet suwik

Sejuk ni nak oi...


Sibuk cari train kat app subway hahahaha

Ada je ahjumma yg berkenan tengok keletah dia

Bajet local tanya arah mana nak cari tempat orang jual pau kacang tu. Beria ahjussi ni tolong weh

Nak jugak bergambo dengan snowman

Sibuk cari route subway dalam app

Sengih jelah dah terlepas stesen nak turun


Terkejut kitorang kena turun kat Cheongnyangni rupanya kalau nak menghala ke Hoegi. Ingatkan dia straight benti kat Hoegi dari Sinseoldong muahahahaha. Makcik cleaner tu sampai bebel kata kenapa tak turun kat Cheongnyangni tadi. Yang kelakornya, ada jugak mamat korea ni terlepas stesen macam kitorang hahahahaha. Dia orang korea kot, lainlah kitorang ni huhu

Benti beli makanan dulu kat Sangbong station, last tukar train sebelum straight to Nami Island

Balik dari Nami Island, kitorang straight to Itaewon. Sampai je Itaewon, mak ai makin sejuk. Taktau kenapa. Pastu bersepah orang jadi hantu. Oooo patutlah, ada halloween celebration rupanya. Kat Itaewon station dah sesak dengan remaja pakai mekap macam mayat ada, macam orang sakit ada, penuh darah kat muka. Ni kalau bebetul sakit orang pun takleh beza hahahaha.

Janji dia sedap tido

Taknak tahu orang struggle panjat bukit sambil tolak stroller ke apa

Yang penting aku tidooooo hahahaha

Bukan senang nak dapat gambo kat sini ni

Sejuk-sejuk la sedap makan aiskrim hihi

Terus balik hotel dari Itaewon. Masing-masing dah tak larat. Mujur tak duduk Itaewon weh, ya Tuhan dia punya bukit nak panjat tu hmmmmmm jelah.

Ok sambung esok pulak!


안녕...