Monday, May 18, 2015

Salsabeela.

Assalamualaikum.

Kekadang macam tak percaya aku dah ada anak. Tapi hakikatnya memang aku dah ada anak sorang pun. Nama dia Salsabeela.

Sebenarnya ejaan yang biasa orang eja nama ni adalah Salsabila. Tapi aku saje letak double e sebab ikut dalam bahasa arab, perkataan ni dua harakat pada part bee tu. Tu yg saje letak bee instead of bi.

Lagi satu, saje la ummi dia ni nak fefeeling rare kan. Salsabeela maksudnya adalah mata air syurga (boleh refer terjemahan/tafsir dalam surah al-insan ayat 18).

Semoga Salsabeela jadi anak solehah seindah maksud namamu, anakku. :)

P/s: Ummi sayang Salsabeela sampai syurga jika diizin Allah.

Mata air syurga ummi :)

Friday, May 15, 2015

Misi pencarian botol susu Salsabeela.

Assalamualaikum.

Just like my previous entry as I mentioned about usaha ibu selama seminggu nak membotol susukan anak aku dan akhirnya hantar ke rumah pengasuh. Aku takkan hantar ke rumah pengasuh selagi Salsabeela taknak nyusu guna botol. Well, here goes the story.

Day 1
Sumorang nervous and anxious dengan apa yang akan berlaku selama setengah hari sampai aku balik kerja. Sebelum aku pegi keje, aku nyusukan dulu siap-siap, bagi dia kenyang. Sebab first day kan, so aku pun bawak Salsabeela pegi sekolah (hantar je pun :p). Mengikut report nekbu dia, balik je hantar aku sekolah, dia ngaruk nak tido. So, tidokan la dia. Aku yang kat sekolah pulak tak tenteram. Padahal dia kat rumah rilek je tido. Ahahaha! So, dalam pukul 10 macam tu, aku cakap kat suami aku kalau baby bangun nak susu, bawak dia datang sekolah. And yes, he did it. So nyusu sekejap. Balik rumah, tido. Bila aku balik je sekolah, aku dengar dia nanges dari luar rumah. Ah dah sudah. Aku dengan gelabahnya terus nak masuk rumah cecepat. Sekali belum sempat aku masuk, aku dengar suami aku cakap "Alhamdulillah, pandai pun anak ayah." Dan beliau tidak izinkan aku masuk. Sobs. Sebab anak baru je nak nyusu botol sikit. Habislah dalam 2oz setengah gitu. Kira not bad la as the start kan.

Day 2
Harini aku dah nekad untuk tidak memanggil anakku ke sekolah. Haha. So, aku set rutin baru dia. Bangun pagi - nyusu dengan aku kejap - mandi - tido - bangun nyusu botol - tido. Haaa begitulah plannya supaya dia biasa dengan botol. Tetiba masa kat sekolah, ibu aku wasap kata Salsabeela nak minum susu botol (pakej dengan amukan ya). Salsabeela ni pe'el dia, bila nak nyusu botol dia akan angkat lidah dia dan ngamuk sakan. Nak tido pun nak ngamuk dulu. Nak mandi pun nanges beria macam kena pukul. Mungkin inilah akibatnya aku dok ngamuk dalam kelas ngajor budak masa ngandungkan dia dulu. Huaaaa TT__TT

Day 3
Ibu cadangkan untuk tinggalkan Salsabeela kat rumah pengasuh kejap dan beliau akan ajar pengasuh macam mana nak bagi susu botol kat Salsabeela ni. Selepas menuntut dengan nekbu Salsabeela, akhirnya pengasuh dia (mama Eton) pun berjaya susukan Salsabeela guna botol! Habislah satu plastik bekalan dia - dalam 5oz gitu. Syukur... Well, ngamuk masa nak nyusu tu mesti ada la kan. Hmmm.

Day 4
Hantar rumah pengasuh macam biasa, berpagi-pagian. Bila wasap mama Eton, dia kata Salsabeela okay menyusu semua, now tengah tido, katanya. So, bila aku balik sekolah pegi amek dia, mama dia cakap harini nyusu okay, takde ngamuk-ngamuk. Wahhh syukur sangat-sangat. Nampaknya Salsabeela dah pandai adapt dengan situasi bila aku takde, dia terpaksa minum susu botol untuk survive. Hihi.

So, begitulah ceritanya bagaimana usaha seminggu ibu aku membuahkan hasil. Kami usaha je, Allah jua yang izinkan.

Berikut adalah antara botol-botol yang pernah dicuba pakai.

Botol pertama: (Wideneck Bottle Tollyjoy)

Masa Salsabeela belum lahir, aku dengan suami takde langsung ilmu pasal penyusuan ni. Baik penyusuan ibu mahupun penggunaan botol. So, kami main redah je beli botol Tollyjoy yang wideneck dan fast flow. Wakakaka! Tapi last-last tak guna pun sebab puting dia agak besar dan baby asek tersedak je bila minum guna botol ni.

Inilah botolnya. Sekarang, buat botol pam susu je. Haha.

Botol kedua:  (Standard Bottle NUK for newborn)

Lepas Salsabeela lahir, bila nak bagi botol susu Tollyjoy tu kat dia, tak muat pulak mulut dia nak masuk. Hahahaha. Mulut baby kan kecik je. So, suami aku dengan fast and furiousnya terus pegi kedai beli botol lain. Dia balik dengan seketul botol NUK di tangan. Kecik je botol tu. Puting dia okay la sebab dia ada bentuk macam nipple sikit. So, dia mesra masuk dalam mulut baby. Puting dia pun lembut jugak.

Botolnya dah jadi botol storage, so just boleh tunjuk puting dia je bersama botol storage sebenar. Hahaha.

Botol ketiga: (Wideneck Bottle NUK)

Masa umur dia masuk 2 bulan, Salsabeela dah mula reject botol. Bila setiap kali bagi botol susu je, dia ngamuk macam apa. T.T Padahal sebelum ni, nyusu guna botol yang sama jugak. Entah kenapa entah tetiba taknak botol. Kan orang kata latih anak nyusu botol dari dalam hari lagi-lagi kalau ftwm (full time working mother). Aku dah latih dari hari pertama tapi masa umur dia 2 bulan, dia sendiri yang taknak. Sebelum ni, elok je minum botol. So, aku pun ingatkan dia dah taknak puting kecik, dia nak mulut dia terlekap kat puting masa hisap susu. Aku pun dengan gelabahnya pegi kedai beli botol yang wideneck pulak. Pastu tak perasan puting dia jenis fast flow ke slow flow. So, bila bagi minum, susu yang keluar meleleh lagi banyak daripada susu yang masuk mulut dia. Hmmm.

Botol ni besor, 8oz punya. So, kalau masukkan susu setakat 2oz tu memang nampak kelakar weh. Wakakaka.

Botol keempat: (Momma)

Sepupu aku rekemen botol ni kat aku. Dia kata bentuk dan puting dia memang best. Aku pun rasa puting botol ni, haah memang lembut. Tapi suami aku tak kasi aku membazir. Dia tak kasi aku beli banyak-banyak botol untuk trial and error kat anak aku. Tapi aku berdegil jugak, pegi beli tanpa pengetahuan dia. Huhu sorry abang tapi I terpaksa. :(( Dah beli, Salsabeela taknak jugak! (walaupun nama dia Momma -.-) Waktu ni dah start stress sebab tak lama dah nak keje.

Aku siap beli yang sekotak 2 botol, 1 slow flow, 1 fast flow. Botol ni okay jugak la tapi taktau la apa yang Salsabeela nak ek.

Botol kelima: (Comotomo)

Botol ni aku beli lepas dapat advice dari kawan aku yang ada masalah sama macam aku. Pada awalnya aku nak beli mimijumi, pastu dia kata baik aku beli comotomo sebab puting dia super lembut berbanding mimijumi, puting dia keras. So, bila aku pegi kedai beli botol comotomo ni, aku jadi suka sebab botol dia pun lembut weh. Hahahaha. Bila balik, terus try kat Salsabeela. Memula dia nak, rilek je minum, pastu tetiba dia nanges ngamuk-ngamuk taknak. Alahai anak...

Sebotol kecik ni pun dah RM72 weh. *nanges*

Botol keenam & ketujuh: (MAM & KuKu)

Sehari sebelum aku masuk keje, aku dan suami dengan gelabahnya pegi kedai baby lagi nak beli botol lain pulak. Memula suami aku kata aku membazir kan, last-last bila dia gugel sendiri, baru dia tahu kena cuba macam-macam botol sebelum jumpa yang bebetul sesuai menepati citarasa selera anak tekak anak dia. Haaa gitu. So, haritu terus sambar dua jenis botol sekali gus. Botol KuKu (pink) ni aku rasa paling murah dalam RM20++. Paling murah pun dah 20 something kau! Kengkonon saje la beli yang murah, kot anak aku jenis low profile tak suka botol mahal kan (padanlah dia reject NUK sebab NUK pun 20 lebih jugak *nanges*), sekali result dia hampeh! Terus reject kau! Aku beli botol KuKu tu sebab tertarik dengan puting dia yang ada bijik-bijik kat atas tu.

Okay la, fine la taknak botol KuKu. Mujur beli dua botol sekali gus tadi so bolehlah terus try botol lagi satu which is botol MAM. Sebelum ni ramai jugak orang suggest botol ni and bila aku baca review, ramai orang kata okay sebab nama botol ni kan MAM, ada iras-iras MOM dan MAK. So baby mesti nak punya. Wahahahaha! Bila try kat dia, dia nak. Alhamdulillah. Bila try masa aku takde pun, guna botol MAM ni, dia nak. Mungkin sebab bentuk puting dia tu. Bentuk dia ada iras-iras puting NUK sikit. 

Harap-harap dua botol ini jadi botol terakhir dalam misi pencarian botol susu Salsabeela. Hahaha.

Botol NUK yang belikan dia mula-mula tu dalam RM26 gitu, bentuk jenis leper. Peristaltic kot orang panggil. Design yang nak elak jongang. Botol MAM ni pun design dia lebih kurang macam NUK tapi design puting NUK tak sekata depan belakang, design puting MAM ni sama je depan belakang. So, kesimpulannya, Salsabeela sukakan puting peristaltic tapi nak yang mahal sikit bila makin besor. Anyway, botol MAM ni RM50 something kot, tak ingat. Banyak sangat dah botolnya. Hahahaha!

Okay begitulah cerita perjalanan penyusuan botol Salsabeela. So, bagi yang ada anak yang sama masalah macam ni, my advice is never give up, just keep hunting for the right bottle! Bak kata Hudaluna, "Bila soal anak, tiada istilah membazir". Ingat tu je, tenanglah hati. Wakakakak!

P/s: Nanti Salsabeela dah besor, jangan tukor-tukor pakwe macam tukor botol eh. Kalau boleh, takyah ada pakwe langsung terus je kawen k. Hahahaha berangan!

Ummi dop siang ke nengok Salsabeela? *mata berkaca*


Tuesday, May 12, 2015

Berjaga malam.

Assalamualaikum.

Pada post sebelum ni, beria aku sedih dan depressed dengan plan sendiri yang nak meninggalkan anak pada jagaan kakak ipar pastu amek cuti jaga anak dua bulan.

Sehari sebelum aku pegi rumah abang aku, aku wasap ibu menyatakan hasrat aku tu. Aku masih ingat ibu berkeras supaya aku tak teruskan plan tersebut and instead dia akan datang rumah aku dan train Salsabeela minum susu botol selama seminggu.

Aku akhirnya mengalah.

Mungkin ada hikmahnya - aku tak perlu berjauhan menanggung rindu pada Salsabeela. Dan juga tak perlu menangis setiap kali terkenangkan anak. Mahu tak sedih weh kalau anak yang selalu dengan kau twenty four seven then tetiba je hilang dari pandangan mata dan kau hanya mampu menatap keletahnya dalam gambar kaku.

Semalam hari pertama aku pergi kerja. Hmmm, Salsabeela looked like she could behave herself. Okay la kot kan.

Then, malam semalam dia sudah mula buat perangai ajak-main-tengah-malam-gelak-gelak-bila-tak-layan-dia-nanges-tapi-mata-ummi-tak-mampu-bukak-seinci-pun. (~O~)zZ

Bila ajak nyusu, dia taknak pastu aku nak tido dia tak kasi, dok melalak sampailah aku angkat dia, terus gelak-gelak kegirangan. Ya Allah, syukur nikmat betul. o(╯□╰)o

P/s: Inilah antara hikmah lain - berjaga malam. π_π

Ummi kenapa tinggalkan Salsabeela...


Saturday, May 9, 2015

Keputusan nekad.

Assalamualaikum.

Semalam aku dah buat keputusan yang sangat nekad. Seharian dok bincang dengan suami pasal benda ni. Akhirnya, kami berdua bersetuju untuk meninggalkan Salsabeela dalam jagaan abang dan kakak ipar aku buat sementara waktu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Aku menangis sepanjang malam. Sedih memikirkan anak aku yang akan ditinggalkan pada jagaan orang lain dalam satu tempoh masa yang agak lama.

Aku peluk Salsabeela sekuat hati aku. Bimbang rindu tak dapat dibendung nanti walaupun hakikatnya pasti jua akan rindu segunung. Terlalu rindu.

Aku katakan padanya, "Ummi taknak pisah dengan Salsabeela, tapi ummi terpaksa. Nanti bila ummi cuti, ummi datang amek Salsabeela balik." Airmata aku menjadi terlalu murah. Aku tak sangka akhirnya anakku Salsabeela terpaksa dilepaskan juga buat satu tempoh tertentu.

Dan aku juga nekad untuk amek cuti menjaga anak selama dua bulan. Lantaklah apa orang nak kata. Anak aku lebih perlukan aku.

Sampai masa tu, silalah bertahan wahai anakku sayang. Ummi akan sentiasa merinduimu siang dan malam.

P/s: Ummi sanggup berkorban apa saja demimu anak. :'(

Salsabeela rindu ummi tak nanti? TT.TT


Thursday, April 30, 2015

Emosi terganggu.

Assalamualaikum.

Tengah-tengah malam yang syahdu, macam biasa aku menidurkan anakku sorang ni. Tengah syok-syok layan fesbuk sambil mendodoikan puteri kesayangan, ada la pulak muncul seketul video kat home fesbuk aku tu. Aku pun apa lagi, terus saje klik untuk menonton.

Amek kau.

Emosi terganggu teruk terus aku.

Video pasal sorang pompuan mental bantai, tumbuk, cekik (dan segala macam perilaku yang kau tak sepatutnya buat pada baby baru lahir) sorang newborn baby nih.

Emosi teruk weh lepas tengok video tu.

Sedih. TT_TT

P/s: Semoga Allah lindungi dan pelihara Salsabeela sentiasa.


Salsabeela penyejuk hati ummi dan ayoh

Wednesday, April 29, 2015

Tak tidur malam.

Assalamualaikum.

Semalam satu malam anak aku tido-tido ayam yang membuatkan aku juga turut terjebak dalam ketiduran ayam tersebut. Biasanya kalau dia lain macam, menyusu pun tak kena, baring pun tak kena, angkat pun tak kena, maknanya ada la tu yang tak kena!

Kekadang aku bengang jugak bila anak buat hal meragam gitu. Wakakaka punyalah tak sabor ummi Salsabeela ni! Pastu aku akan tanya dia (macamlah dia boleh jawab), kenapa apa masalah dia segala. Dan Salsabeela macam biasa, hanya menguatkan lagi volume tangisan beliau. Muahahahahaha hamek! 

Bila dia dah nanges, kita ni pun pujuk la dia. Pujuk punya pujuk, slow dah sikit volume tu. Salsabeela ni bak kata nekbu dia, jenis manja. Kena pujuk, takleh cakap kuat-kuat (nanti dia ingat kita marah dia padahal kita terkejut tengok air mandi dia dalam gayung letak dalam sinki dah dimasuki mangkuk makanan. Tu contoh). 

Aku pernah sekali sediakan air mandi dia dalam gayung, pastu letak gayung tu dalam sinki. Lepas tu pergi la bukak baju dia, gurau-gurau sikit, sembang-sembang sikit barulah nak mandikan. Sekali dah berkejaran dukung Salsabeela ke sinki (sebab takut dia kencing atas baju aku), sekali tengok ada mangkuk dengan garfu segala dalam gayung tu. Terspontan menjerit! Sekali dia pun menjerit sekali sebab terkejut ingat kita marah dia. Padahal sebelum tu tenang je. Hahahaharu!

Kekadang bila dah termarah dia sebab tido tak cukup, pastu tengok dia nanges mendayu-dayu kesakitan rasa kesian pulak. Rasa menyesal gila sebab marah dia tadi. Lagi rasa super duper menyesal kalau tengok muka tenang dia masa tengah tido. Padahal dia just nak kasi ummi dia ni tahu yang dia tengah sakit. Ummi dia ni pulak failed! Tak reti bahasa baby comel macam dia. Alahai. Maafkan ummi, sayang. Awok anok sulung, ummi banyak taktau dan banyak jugak eksperimen kat awok. Sori deh.

Takpelah nak. Demimu anak, ummi memang takkan boleh lena tido sampailah ummi tido buat selamanya. Sorry kalau ummi tak faham kehendak Salsabeela. Anak, akan ada banyak lagi kehendakmu yang ummi takkan faham dan kamu sendiri yang akan menyatakan bahawa ummimu ni tidak memahamimu. Namun ketahuilah anak, ummi paling sayangkan anak ummi sepenuh jiwa dan raga ummi.


P/s: Salsabeela jangan merajuk eh nanti kalau ummi taknak belikan doll. NO DOLLS OK! Nak mainan, ummi beli yang ilmiah sajork. Ahaks!

Apa ummi? Ummi marah Salsabeela ke?


Monday, April 27, 2015

Kasih ibu bawa ke syurga.

Assalamualaikum.

Malam semalam aku demam teruk. Dengan batuknya, badan panasnya, muntahnya, suami tiada di sisinya, so memang teruk la cerita dia. Biasanya bila aku demam, badan aku memang super panas dan ditambah pulak masa demam tu batuk, lagilah rasa macam nak mati. Seksa rasa macam masa nak bersalinkan Salsabeela. Amboi over kau nyah!

Aku ada satu habit bila demam - cari ibu. (Yelah, suami takde kan sekarang. Kalau ada, cari suami. Gitchew!) Tapi dari masa bujang kalau aku demam memang aku akan cari ibu dulu. So, dengan gigihnya aku dari bawah memanjat tangga ke bilik ibu mencari beliau. Masa tu ibu tengah tido.

"Ibu..." Panggilku dari jauh. Jauh tu adalah aku kat hujung tepi katil dekat dengan pintu tapi ibu tido another side of the bed. Langsung tak berdaya nak menapak lagi untuk gerakkan ibu. So, dengan suara serak dan tak larat sebab batuk, aku panggil lagi ibu sampai dia terjaga.

Ibu bukak mata dalam keadaan sedikit terperanjat. Aku terus cakap yang aku demam. Baby ada kat bawah tengah tido dalam buai. Ibu siap-siap dan turun bersamaku.

Aku terus masuk bilik dan terlantar atas katil. Ibu pun menyusulku dengan membawa semangkuk air asam jawa dan dilumurkan atas kepalaku untuk menyahhaba panas dalam badanku.

Dan-dan tu jugak la Salsabeela menangis mintak susu. Ibu la yg take over perananku dan uruskan Salsabeela. Sesekali aku dengar ibu cuba menenangkan anakku, "Sayang nekbu. Shhh shhh. Sayang-sayang nekbu. Ummi demam, sayang."

Ibu cepat-cepat buatkan susu untuk Salsabeela dan masuk ke bilik untuk bagi bekas in case aku muntah. Batuk punya batuk, muntah jugak akhirnya! Hamekkaw aku muntahkan balik bayam aku makan siang tadi. Malam tu aku tak makan pape lagi. So, lepas muntah barulah rasa lega sikit.

Banyak yang ibu uruskan bila setiap kali aku demam. Macam manalah aku agaknya kalau ibu tiada.

Terima kasih Allah atas pinjaman-Mu yang sangat berharga dan tidak ternilai - kasih seorang ibu.

P/s: Dalam sakit-sakit pun, bila dengar anak nanges, tetap tak tenteram rasanya. Itulah ibu/ummi.

Salsabeela sayang ummi dan nekbu! Muah ciked.


Sunday, April 26, 2015

Demam.

Assalamualaikum.

Dua hari lepas, Salsabeela demam. Aku syak dia demam sebab banyak berjalan dan berembun, as in keluar pergi jalan pastu balik lewat malam atau pagi dalam pukul 1, 2 gitu.

Aku bawak Salsabeela ke klinik since ayoh dia insist sangat, so ikutkan jelah. Keadaan Salsabeela masa tu pun macam nak teruk - batuk, bersin, hingus meleleh-leleh tapi sempat lagi pergi jalan-jalan kat Setia City Mall dengan mama lang dan cikde dia. Pastu suka sangat main, gelak-gelak la apa la. Gelak - bersin, gelak - bersin. Pastu taknak tido. Sampaikan bila aku tengok baby duduk diam-diam siap tido lagi dalam stroller/babywearing, aku jadi pelik kenapa Salsabeela tak macam tu. Haha! Bila dia dah tido, letak je dalam stroller, automatik akan terbeliak mata tu. Pastu nanges mintak dukung. Sabo jelah omaknye pun. So, stroller tu fungsinya adalah untuk bawak handbag ummi dia yg penuh dengan barang-barang Salsabeela semata. Oh ya, ada la sikit barang ummi - seketul tab. Wakakakaka!

Bila pergi je klinik, masuk bilik doktor, boleh Salsabeela melalak sekuat hati dia sampaikan doktor tu pun clueless nak buat macam mana. Akhirnya doktor tu give up and suruh bagi Salsabeela susu. Bila Salsabeela hisap je susu (dalam keadaan bertenang), doktor tu cakap, "Amboi, ngadanya."

And I was like, what? She said my daughter ngada??? Huh.

Kalau aku cakap anak aku ngada, takpe. Tapi doktor kot yg supposed to calm the baby boleh cakap gitu. No manners betul. Dahlah budak tu kecik lagi, tiga bulan pun belum. Entah pape sungguh la. (Not blaming ALL the doctors, but just THAT doctor hoccayyy)

So, after two days, demam Salsabeela dah kebah. Alhamdulillah. Now, ummi dia pulak yang take turn. Anak demam takpe weh, ummi boleh jaga. Ni ummi demam, sape nak jaga anak? Haaaa gitu pengorbanan seorang ibu (la sangat).

Nak kabonya, dalam keadaan demam macam ni bila anak meragam taknak tido malam and so on, kau akan jadi double penat. Padanlah orang kata 'Welcome to motherhood. You'll experience the sleepless nights and become a zombie'. Wuhuuu.

Bila anak tido adalah waktu yang paling dinanti-nanti so that kau boleh buat segala keje yang tertangguh and one of them is TIDOOOOOO! Kahkahkah.

P/s: Salsabeela, kalau ummi sakit nanti, Salsabeela jaga ummi tak?

Budak demam yang tak macam demam.


Saturday, April 25, 2015

How time flies so fast and furious!

Assalamualaikum.

2013 - A single lovely girl (girl laaa sangat ��)
2014 - A blessed wife
2015 - A loving mother

3 tahun yang penuh makna. Sekejap je rupanya masa berlalu. Terlampau sekejap sehinggakan sedar atau tidak, this year marked the tenth year of me taking the PMR. Lol.

Dua tahun lepas berseorangan (baca: single), setahun lepas berdua (baca: double bersama suami), tahun ni syukur nikmat Allah bagi jugak merasa menjadi wanita sempurna dengan kehadiran puteri sulung kami yang menjadikan hidup ini bertiga.

Yesterday when I was doing nothing, suddenly it came aross my mind that I have to start writing for my children somewhere, somehow. I want them to know how much I appreciate their presence in my life and how blessed I am being a mother.

Mungkin juga tulisan ini bakal menjadi kenangan ketika aku sudah tiada.


P/s: Salsabeela, nanti baca kat adik-adik eh kalau ummi dah takde. Kalau Salsabeela tak reti baca lagi, suruh ayoh bacakan k. Ummi sayang Salsabeela dan adik-adik! (kalau ada)




Tuesday, September 23, 2014

Aku ada pilihan ke? : Part 5~

"Okay, anda boleh bersurai."

Terus ditoleh ke belakang. Bibirnya lekas menayang secarik senyuman yang sangat sukar ditafsirkan. Mungkin saja lega kerana akhirnya paper terakhir bagi sem terakhir untuk pelajar tahun akhir sudah pun berakhir. Mungkin juga sedih kerana terpaksa berpisah dengan kawan-kawan yang bukan hanya sekadar kawan, tetapi seakan rasa lebih dekat dari denyutan jantungnya sendiri.

"Laika, jom pegi Seoul Garden petang ni!" Matanya terus dikalih pada suara yang menegurnya. Ainatul Khairina atau lebih femes dengan nama Kree pamer iklan gigi depan bijik matanya. 'Ceh, mementang gigi lawo.'

"Sape lagi ikut?"

"Tinggal kau je sekarang ni. Kalau kau on, chantekkk dah!"

"Berry?"

"On."

"Dayang?"

"On."

"Madu?"

"On."

"Saiyo?"

"On."

"Satu kelas ke weh on ni?"

Tak pepasal hilai mak lampir Kree menggema dalam dewan yang sebesar padang bola tu.

"Woi! Kau ni dah kena rasuk ke? Aku tanya serius ni." Dia segera menekup mulut kawannya yang seakan-akan dirasuk itu.

"Kau ni... macam tak biasa. Geng-geng betrayer la weh. Yang lain tu selalu sembang je, kang tak jadi aku jugak yang hangen."

Dia segera mengangguk sambil matanya dihalakan pada pensyarah-pensyarah yang sedang sibuk menyusun atur kertas jawapan terakhir mereka tadi. 'Mintak-mintak YR lembut hati tanda kertas aku. Aminnn.' Sempat lagi tu hati dia berdetik menitip doa.

"Okay la, on je. So nak pegi terus ke nak balik tido dulu?"

"Pegi terus la weh. Aku ni kalau dah balik, memang alamatnya esok jelah baru kau nampak muka aku."

"Eh boleh ke keluar sekarang?"

"Ek eleh, kata senior. Sukahati la nak keluar bila pun. Ke... kau takut? Kemonnn... sejak bila Zulaikha jadi penakut ni? Laika kot..."

"Diam ah kau. Jom gerak!" Diangkatnya tiga batang pen, ic dan kad matriknya atas meja dan lantas berlalu meninggalkan dewan periksa.