Tuesday, September 23, 2014

Aku ada pilihan ke? : Part 5~

"Okay, anda boleh bersurai."

Terus ditoleh ke belakang. Bibirnya lekas menayang secarik senyuman yang sangat sukar ditafsirkan. Mungkin saja lega kerana akhirnya paper terakhir bagi sem terakhir untuk pelajar tahun akhir sudah pun berakhir. Mungkin juga sedih kerana terpaksa berpisah dengan kawan-kawan yang bukan hanya sekadar kawan, tetapi seakan rasa lebih dekat dari denyutan jantungnya sendiri.

"Laika, jom pegi Seoul Garden petang ni!" Matanya terus dikalih pada suara yang menegurnya. Ainatul Khairina atau lebih femes dengan nama Kree pamer iklan gigi depan bijik matanya. 'Ceh, mementang gigi lawo.'

"Sape lagi ikut?"

"Tinggal kau je sekarang ni. Kalau kau on, chantekkk dah!"

"Berry?"

"On."

"Dayang?"

"On."

"Madu?"

"On."

"Saiyo?"

"On."

"Satu kelas ke weh on ni?"

Tak pepasal hilai mak lampir Kree menggema dalam dewan yang sebesar padang bola tu.

"Woi! Kau ni dah kena rasuk ke? Aku tanya serius ni." Dia segera menekup mulut kawannya yang seakan-akan dirasuk itu.

"Kau ni... macam tak biasa. Geng-geng betrayer la weh. Yang lain tu selalu sembang je, kang tak jadi aku jugak yang hangen."

Dia segera mengangguk sambil matanya dihalakan pada pensyarah-pensyarah yang sedang sibuk menyusun atur kertas jawapan terakhir mereka tadi. 'Mintak-mintak YR lembut hati tanda kertas aku. Aminnn.' Sempat lagi tu hati dia berdetik menitip doa.

"Okay la, on je. So nak pegi terus ke nak balik tido dulu?"

"Pegi terus la weh. Aku ni kalau dah balik, memang alamatnya esok jelah baru kau nampak muka aku."

"Eh boleh ke keluar sekarang?"

"Ek eleh, kata senior. Sukahati la nak keluar bila pun. Ke... kau takut? Kemonnn... sejak bila Zulaikha jadi penakut ni? Laika kot..."

"Diam ah kau. Jom gerak!" Diangkatnya tiga batang pen, ic dan kad matriknya atas meja dan lantas berlalu meninggalkan dewan periksa.



Thursday, September 11, 2014

Ada apa dengan tahun?

Assalamualaikum and greetings.

Dah berhabuk berdebu yg teramat sangat dah rupanya blog aku nih. Entah kenapa tetiba harini tergerak pulak nak bukak blogger.com, lantas terhasillah entri ni. That simple!

Bila aku tengok date of my last entry, it was June 17, 2013 which means sudah kurang lebih lima belas purnama aku mengabaikan blog ini. Wow! Errr boleh kira macam achievement unlocked tak?

Aku rasa mungkin sebab aku adalah seorang pekerja yg sangat berdedikasi yg sudah pun menyiapkan semua kerja yg berkaitan sehingga menyebabkan aku mempunyai sangat banyak masa untuk dibazirkan dengan menaip entri ini.

Berbalik pada tajuk entri, ya maka ada apa dengan tahun?

Tahun lepas saya bujang, tahun ini saya sudah berkahwin. Muahahahaha.

Saje la nak bagitahu kat sesape yg masih sudi baca blog ni, I am now a happy wife! Alhamdulillah. So, insyaAllah kalau masih wujud kerajinan yg bersisa dalam diri ini, akan ada la update pasal kehidupan berkeluargaku selepas ini. Jika ada sumur di ladang la... Jika tiada, maka tiadalah. Habis cerita.


The end.

Monday, June 17, 2013

Aku ada pilihan ke? : Part 4~

Button play diulang tekan buat kali keberapa dia pun tak sure. Yang penting, lagu yang sama berulang kali dipalu di pendengarannya. Jelas.

Bibirnya turut sama miming bait-bait lirik lagu tersebut.

Cause I don't wanna lose you now
I'm looking right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Coming back here to once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

Seriously, the other half of us is our reflection?

So, dalam equation mudahnya if you are bad, then the reflection of yours won't be that white, no?

Ah apa payah nak fikir. Kan Allah pun dah terang-terang kabo "Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, begitu juga sebaliknya."

What more to argue, huh?

Vibrate di atas meja memecahkan cerminan lamunannya. Inbox dibuka and an unexpected text coming from the ex senior made her realize that there are people who still care about you, Zulaikha. Be grateful then.

'Selamat menempuh semester baru. Semester last yang akan penuh dengan action research, tesis dan viva. All the best! :)'

Bibirnya mengoyak senyum nipis. Jemarinya lantas menjalankan kerja, membalas mesej tersebut.

'Aaaaa sweetnya! Gomawoyo unnie!'

Tipulah kalau kata dalam hidup ni kita tak perlukan orang untuk peduli pasal kita. Tipu juga kalau kata kita tak perlukan orang untuk dipedulikan. Bila mana hakikatnya Allah dah siap-siapkan fitrah manusia ini adalah saling memerlukan.

Nafasnya ditarik dalam.

Masih ada yang sayang, Zulaikha.

Masih jauh perjalanan yang menanti, Zulaikha.

Masih perlukan kekuatan untuk teruskan pengembaraan di bumi Tuhan.

Telinganya kini diganti hidang dengan Qasidah Ya Badrotim.

Ya Allah, masih tersisakah keampunan-Mu buatku hamba yang hina? 

Matanya yang berkaca dibiar tak berusik.

Semoga esok masih ada untuk aku perbaiki tahap kehambaan aku.

And the lid shall close, so the eyes.

Guten nacht, amor.

:)